Стая със загадки – новото интелектуално забавление на Пловдив

За тези от вас, които все още се чудят какво е ескейп стая, това е стая на загадките или стая със загадки.

Физическа игра в реално време, при която отбор, състоящ се обикновено от двама до пет играча, бива заключен в стая и разполага с ограничен период от време, обикновено един час, за да успее да излезе и да победи играта, като реши последователност от загадки.

Самите загадки могат да са логически, математически, лингвистични, да са свързани с проява на наблюдателност, комбинaтивност, съобразителност, ориентация в пространството, чувство за време, както и отборен дух. В нито един аспект от играта не са необходими използването на физическа сила или специални познания.

Отделните стаи се характеризират с разнообразни сюжети, като ти и твоят отбор може да попаднете в различни исторически епохи и обстановки.

В стаята „Тайната на професора“ на Escape Zone например ще имате възможност да се върнете назад във времето, за да разгадаете мистериозно убийство.

Проведени са наблюдения, според които ескейп стаите са любима форма на забавление за студенти и стресирани и претоварени млади професионалисти. Самото преживяване не само не е натоварващо, но всъщност помага на хората да избягат от реалността, било то и  за час.

Много компании пък използват този тип отборни игри за тиймбилдинг на служителите си. По този начин те ги поставят в напрегнати и интересни ситуации и успяват да опознаят повече своите служители.

Този тип забавление ще продължава да набира популярност, поради факта, че е нещо ново и различно, което съдържа едновременно приключенски и интелектуален елемент.